Fürdőszoba, bútor és kert ötletek és megoldások
+36-1-5333-222
Hétfőtől péntekig 9-16 óra között
vissza az előző kategóriába

RagasztópisztolyA kategóriában 16 termék van.
árnévdátum

Ragasztópisztollyal könnyű az élet?

 

Egyre inkább elterjedt az otthoni self-made dekorálás, amikor is magunk rakjuk össze a boltban vásárolt apróbb kiegészítőket és egy nagy díszt varázsolunk belőle. Az összeillesztésükkor nagyon nagy segítséget tud jelenteni egy melegragasztó pisztoly.
Régebben ezeket az eszközöket csak a virágkötők használták, de ma már nagyon elterjedt ezen termékek használata a hobbi felhasználók körében is. 

 

De miért is terjedtek el ezek a termékek? 

 

Előnyök:

A ragasztópisztolyok kézzel megfogható hőmérsékletű hengeres ragasztó rudakból, patronokból állítanak elő folyékony ragasztót. Ez a forró ragasztó pedig könnyen vihető fel azokra a területekre, amelyeket szeretnénk összeragasztani. 
Nagyon gyorsan képesek megolvasztani a ragasztó betéteket, nem kell hosszú perceket várni a munkák megkezdéséig, mivel egyes típusok a bekapcsolás után 2 perccel már olvasztott ragasztót képes adagolni.
A pisztoly egy egyszerű tápkábel segítségével kap áramot a hálózatról, így könnyen hordozható, a legtöbbjükhöz csak áramforrás kell, bár léteznek már akkumulátoros ragasztópisztolyok is.
A pisztoly hegye segítségével nagyon precízen lehet felvinni a ragasztóanyagot a célterületre, így nagyon kicsi az esélye annak, hogy túlságosan szétkenjük a ragasztót.

 

Veszélyek:

Bár a melegragasztó pisztoly használata pofonegyszerű, de fontos leszögezni, hogy nem való gyerekek kezébe, mivel a ragasztópisztoly a ragasztópatronokat egyszerűen felforrósítja, megolvasztja, így a pisztoly adagolója, hegye és az ezen keresztül kifolyó ragasztóanyag is rendkívül forró, nagyjából 160-180 C°-os, így azonnal égési sérüléseket szerezhetünk, ha hozzáérünk ezekhez a forró részekhez.


A pisztoly lerakásakor mindenképpen helyezzünk alá olyan anyagot, amelyet nem sajnálunk, mivel a kifolyó ragasztó az asztalra is rákerülhet és nagyon nehezen tudjuk majd ezt eltávolítani. A legjobb, ha szilikon lapot helyezünk a munkaterületre, mivel erről könnyen leszedhetjük a felesleges ragasztóanyagot.

 

Megfelelő ragasztó rúd kiválasztása:

Ma már 4 fő jellemző alapján tudjuk kiválasztani a patronokat: minőség, vastagság, hossz, szín

 

Minőség:

Sajnos a minőséget csak és kizárólag tapasztalat útján tudjuk meghatározni. Figyeljünk arra, hogy ragasztáskor ne maradjanak az adagoló elengedése után vékony ragasztószálak, mivel ekkor nagyon sok olyan tárgyat is összeragasztózhatunk, amelyeket egyáltalán nem szerettünk volna. A megfelelő minőségű ragasztórudak az adagoló elengedése után semmiféle utóanyagot nem engednek ki a fejegységből.

 

Vastagság: 

Ma már általában csak 2 különböző vastagságú ragasztó betéttel találkozhatunk, 7 és 11 mm-esekkel. A 7 mm-esek a mini eszközökbe, míg a 11 mm-esek a nagyobb társaikba jók.

 

Hosszúság:

Néhány termékhez a gyártó 5-7 cm-es ajándék rudakat is csomagol, amik túl sok munkára nem lesznek elegendők, viszont a ragasztást kipróbálni pont megfelelőek. A legtöbb ragasztórúd 20 cm-nél hosszabb, ilyen rudakkal nagyobb munkáknak is nekiállhatunk, utántöltés nélkül is sok munkát el tudunk végezni.

 

Szín:

Eddig főleg a színtelen ragasztók voltak elérhetőek, de egyre több színes (arany, zöld, sárga, fekete, stb.) ragasztó patron is megjelent a piacon, ami még több lehetőséget nyújt egyedi dekorációk elkészítéséhez.

 

Hogyan használjuk szakszerűen a ragasztópisztolyt?

Mindenképpen várjuk meg a gép teljes felmelegedési idejét (2-7 perc között), csak akkor kezdjünk el dolgozni, ha már teljesen folyékony ragasztó jön ki a gépből.

 

Amikor ideiglenesen nincs szükségünk a gépre, akkor mindig helyezzük a gépet az állványra, mivel a legújabb gépek már csepegésmentes kialakítást kaptak, de csak akkor, ha az állványunkra helyezzük őket és nem az oldalukra fektetjük le ezeket.

 

Az adagolót mindig lassan húzzuk meg, így elkerüljük azt, hogy túl sok forró ragasztó kerüljön a munkaterületre. Célszerű a folyamat előtt gyakorolnunk és nem rögtön egyből a célterületre felvinni a folyékony ragasztót, mert akkor könnyen tönkre tehetjük az addigi munkánkat.

 

A melegragasztó pisztoly bekapcsolt állapotában soha ne húzzunk ki félig elhasznált patront és ne helyezzünk be újat, mivel a még nem teljesen elhasznált patronról a forró anyag a kezünkre folyhat és azonnali égési sérüléseket szerezhetünk. Mindig kikapcsolt és kihűlt pisztolyból húzzuk csak ki a megmaradt rudakat.

 

Az adagolófej letisztítását szintén kikapcsolt állapotban végezzük el és a sérülések elkerülése végett használjuk hőálló kesztyűt, majd gyors mozdulattal töröljük le a fejet egy rongy segítségével.

 

Ha nem tervezett helyre mégis kifolyt a ragasztó, akkor melegítse fel azt hajszárítóval és ha ismét folyékony állagú, akkor törölje fel egy ronggyal.

 

Ha kérdése van bármely forgalmazott ragasztópisztollyal vagy ragasztórúddal kapcsolatban, akkor kérjük, hogy lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatos kollégáinkkal.